Blog: Een hele saaie blog, maar je verdient er wel geld mee!

Wanneer een kantoor overgaat tot het laten incasseren van haar eigen declaraties wordt vaak vergeten dat de kosten die de deurwaarder in mindering brengt op de ontvangen bedragen inclusief 21 % voorbelasting is. Op de afrekening van de deurwaarder wordt de melding gemaakt “Let op: de in rekening gebrachte BTW is fiscaal verrekenbaar en vormt derhalve geen kosten post”.

Een voorbeeld
Voor u geïncasseerd: € 4902,61

Ons komt toe:

  • Dagvaarding € 80,42 21%
  • Betekening € 77,95 21 %
  • Executiekosten belast € 204,42 21%
  • Informatiekosten belast € 7,99 21%
  • Nakosten € 100,- 21%
  • Dossierkosten € 40,- 21%
  • Salaris gemachtigde € 175,- 21%

 

BTW 21 % over € 685,78 € 144,01
Totaal kosten € 829,79
Door u te ontvangen € 4072,82

 

Hoe moeten we dit administratief op een juiste wijze verwerken

  • Boek de € 829,79 in als crediteur (en haal de BTW eruit op incassokosten)
  • Bij ontvangst op de bank van € 4072,82 wordt de debiteur afgeboekt voor € 4902,61 en de crediteur wordt als betaald geboekt voor € 829,79 per saldo € 4072,82 
  • Als er meer wordt ontvangen op de debiteurenpositie vanwege bijvoorbeeld proceskosten/wettelijke rente, betekeningen enzovoorts dan boeken we de debiteur eerst naar saldo 0 en het meerdere wat we ontvangen wordt ten gunste van de incassokosten geboekt.

 

Moraal van dit verhaal: Had men het saldo € 4072,82 rechtstreeks op de debiteur geboekt, mist men € 144,01 in de voorbelasting. Ga eens na hoeveel BTW u laat liggen bij de incasso-opdrachten. 

Dit is ook wat u van uw leverancier mag verwachten. Ik hoor overigens op de radio regelmatig reclames met beloften over “automatisch boekhouden”. Ik ben benieuwd hoe die systemen deze sectorspecifieke problematiek automatisch verwerken.

Benieuwd hoe wij met CClaw Professional ook de financiële administratie van uw praktijk kunnen verbeteren? Bekijk hier de mogelijkheden.

Wat onze klanten zeggen:

CClaw is absoluut gebruiksvriendelijk!

- Otto Meijnen, Van Veen Advocaten te Ede

In één zin: wij zijn zeer tevreden over de samenwerking met en toegankelijkheid van Clip Consultants!

- Louise Hardeman, Advocatenkantoor Dijkgraaf B.V. te Hengelo

Met behulp van het DMS van Clip Consultants werken wij nu volledig papierloos. Het werkt eenvoudig, snel en buitengewoon intuïtief.

- Mr. Piter van Zandbergen, Defenz Advocaten te Drachten

De manier waarop Clip Consultants met klanten omgaat, de snelheid van reageren en de kennis van zaken vormen een grote meerwaarde voor het gebruik van CClaw.

- Mr. H.L. van der Aa, Aelan Advocaten te Utrecht

Zeer tevreden over CClaw. Het is een compleet programma, met de back-up van uitstekende support.

- Wouter Niesink, Hijink Advocaten te Arnhem / Nijmegen

We zijn eigenlijk over heel veel dingen enthousiast. CClaw werkt gewoon heel plezierig. Maar vooral de ‘Clip-mensen’ maken voor ons het verschil!

- Corrie Tersteeg, Bots van Ravenhorst te Utrecht

Er wordt goed meegedacht, de lijnen zijn kort, er is geen afstandelijke helpdesk. We kennen elkaar en dat werkt erg plezierig. Persoonlijk ben ik erg blij met het digitaal declareren. Dat zorgt voor een zeer snel declaratieproces en zeker, mede door het gebruik van Ideal, ook voor snellere betalingen. 

- Doke Maris, Scholtens Advocaten te Emmeloord

Wij zijn tevreden gebruikers. Met name over de mogelijkheden die CClaw biedt voor de financiële verslaglegging zijn wij zeer te spreken.

- Clementine Lems, VBTM Advocaten te Rotterdam, Utrecht en Best